Er zijn verschillende vormen van allergie, deze zijn grofweg in te delen in 4 hoofdvormen:
- vlooienallergie
- contactallergie
- voedselallergie
- omgevingsallergie
Vlooienallergie
Voordat men begint met het zogenoemde allergie-traject is het van belang de meest voorkomende oorzaak van jeuk uit te sluiten, namelijk vlooien. Veel mensen geven aan dat de hond geen vlooien heeft en dat dit dus niet de oorzaak kan zijn. Echter kan één enkele beet al voldoende zijn voor ernstige jeuk bij honden met een vlooienallergie.
Bij een vlooienbeet is het speeksel van de vlo hetgeen waar de hond allergisch op reageert (het allergeen). Die jeuk die volgt kan zo ernstig zijn dat het kan leiden tot een hotspot (rode, natte plek die al binnen een paar uur kan ontstaan door krabben of likken). Deze oorzaak kan uitgesloten worden door de hond te behandelen met een GOED anti-vlooienmiddel en daarbij goed te letten op hoe vaak deze moet worden toegediend.
Vlooienbanden en andere goedkope middelen werken vaak onvoldoende bij dieren met een vlooienallergie. Vergeet ook niet het huis, de auto en de ligplaatsen van de hond goed schoon te houden.
Contactallergie
Bij een contactallergie ziet men op de plaatsen waar de hond contact heeft met het allergeen rode plekken en een ontstoken huid. Veel voorkomende plaatsen zijn bijvoorbeeld de buik en de voetzolen van de hond. Bij deze allergie kan men denken aan allergenen als schoonmaakmiddel, wasmiddel, vloerbedekking, mand of kussen, plastic, shampoo, bestrijdingsmiddelen maar bijvoorbeeld ook een vlooienband of oorzalf.
Als de oorzaak eenmaal bekend is dan is de behandeling eenvoudig, namelijk het wegnemen van de bron.
Voedselallergie
Bij voedselallergie is een hond allergisch voor, zoals het woord al zegt, één of meerdere voedingsstoffen. Deze vorm van allergie uit zich doorgaans door middel van huidklachten (dermatitis = huidontsteking), wel of niet gecombineerd met maag/darmproblemen. Het is een heel werk om uit te vinden op welke stof, of stoffen, de hond precies reageert. Kom daarom langs voor een onderzoek.
Atopie
Atopie is een ander woord voor omgevingsallergie. Bij deze vorm van allergie is er sprake van een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving. Het verschil met een contactallergie is dat in dit geval de stoffen worden geïnhaleerd, vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen. Voorbeelden van inhalatie allergenen zijn onder meer grassen, huidschilfers en verschillende soorten mijten.
Atopie is vaak een erfelijke ziekte en komt dan ook bij bepaalde rassen vaker voor dan bij anderen. Hiernaast is het van belang om er bij stil te staan dat deze vorm van allergie dus seizoensgebonden kan zijn, pollen zitten namelijk maar gedurende bepaalde maanden in de lucht. Honden met jaarlijks terugkerende klachten zijn dus mogelijke atopie-patiënten. Atopie kan anders dan voedselallergie wel getest worden. Dit kan zowel met een huidtest als met een bloedtest.
Let op! Er zijn ook nog andere oorzaken van jeuk zoals bijvoorbeeld mijten en schimmels.
Heeft u een vermoeden dat uw hond allergisch is? Kom langs voor een consultatie en een diagnose.