Vlooien zijn bruinzwarte insecten van slechts enkele millimeters. Ze zorgen vaak (maar niet altijd!) voor jeuk en irritatie waardoor je huisdier meer gaat krabben, likken of bijten en mogelijk wondjes of kale plekken krijgt.

Vlooien zuigen bloed en kunnen op die manier ziektes overbrengen en bij jonge dieren zelf voor bloedarmoede zorgen. Ook bij mensen kunnen ze bijten en zijn ze heel vervelend.

Onze huisdieren kunnen besmet raken met vlooien door:

 • rechtstreeks contact met besmette dieren
 • onrechtstreeks:
  • via ligplaatsen, dekentjes, …
  • via ons, nl via onze kledij en schoenen, …

Dus bvb ook katten die nooit buiten gaan, kunnen besmet worden!

Hoe zie ik dat mijn huisdier vlooien heeft?

Controleer regelmatig de vacht van je huisdier, want niet alle honden hebben jeuk/irritaties. De vlooien zelf zijn lichtschuw en daardoor zie je ze niet zo goed, maar je herkent hun uitwerpselen als kleine zwarte korrels tussen de haren.

Als je goed over de vacht wrijft, met een wit papier eronder, en je dan met een nat keukenpapier alles uitwrijft en het verkleurt roodbruin, dan weet je dat er vlooien zijn. De roodbruine kleur is namelijk opgedroogd bloed van de uitwerpselen van de vlooien.

Wat te doen bij een vlooienplaag?

Voor het beste en een blijvend resultaat moet je niet alleen je huisdier, maar vooral ook de omgeving en alle andere huisdieren behandelen.

Behandeling van de huisdieren

Behandel al je huisdieren op dezelfde dag met een goed en kwalitatief anti-vlooienmiddel van bij de dierenarts. Hou er rekening dat de cyclus van de vlo tot 3 maand kan duren, waardoor je dus zeker gedurende deze tijd moet blijven behandelen.

Je zal je huisdieren best ook ontwormen, want de vlo is drager van de hondenlintworm.

Behandeling van de omgeving

Belangrijk is dat je de volledige omgeving behandelt en niet alleen je huisdier(en) zelf. De meeste vlooien bevinden zich in huis als vlooieneitjes, larven en poppen. Die kan je moeilijker bestrijden. Gebruik hiervoor een omgevingsspray of fogger.

 • Stoffen zoals dekens, kussens en de mand van het dier was je op minstens 60 °C.  Herhaal dit wekelijks gedurende minstens 1 maand.
 • Vermijd dekentjes en kussens in deze periode.
 • Stofzuig gedurende 1 week zeker elke dag het hele huis, en geef extra aandacht aan kieren, hoeken en randen.
 • Spuit vooraf een beetje anti-vlooienspray in de stofzuigerzak, zodat de opgezogen vlooien doodgaan.
 • Behandel ook je wagen, transportkooi, .. !

Contacteer ons voor meer info over de juiste bestrijdingsmiddelen.