TTA rapid is de medische term voor een voorste kruisband operatie bij de hond.

Oorzaak en diagnose

Wanneer uw hond tijdens het spelen plots mankt of op één achterpoot niet meer steunt, dan is de kans groot dat uw hond zijn knie heeft bezeerd. Het probleem is vaak een gescheurde voorste kruisband. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke knie bij de hond.

Het vaststellen van een gescheurde voorste kruisband gebeurt tijdens een consult. De artsen testen bij het klinisch onderzoek  de bewegelijkheid van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Soms moet dit onder een lichte verdoving gebeuren. Een goedwerkende kruisband zal namelijk verhinderen dat het bovenbeen te ver naar achteren kan verschuiven ten opzichte van het onderbeen. Bij vermoedens van een gescheurde kruisband zal er een rx genomen worden om de algemene toestand van de knie te beoordelen en de metingen uit te voeren die nodig zijn bij een mogelijke operatie. Bij twijfel kan u via deze link een online afspraak maken. 

Operatie
TTA Rapid is één van de mogelijke operaties bij een gescheurde voorste kruisband bij de hond. Een deel van het scheenbeen wordt naar voren geplaatst, waardoor de krachten in de knie geneutraliseerd worden. Bij de TTA Rapid wordt het verplaatste deel van het scheenbeen niet volledig doorgezaagd. Bijgevolg blijft bot aan de voorzijde van het scheenbeen heel. Het verplaatste stuk bot zal met behulp van een “kooi” van chirurgisch metaal en verschillende schroeven vastgezet worden. Aan de hand van de vooraf genomen metingen op de radiografische opname kiezen we de maat van de kooi. Het implantaat groeit in de loop van twee maanden vol met botweefsel, zodat het een stevig geheel vormt met het scheenbeen.
Nazorg
De nazorg van de TTA Rapid gaat over een periode van enkele weken. Na een periode met een strikte benchrust en de nodige medicatie zal de hond zijn behandelde poot geleidelijk aan opnieuw gebruiken zoals voorheen.
Er worden nog enkele controle consults ingepland zodat de dierenarts de progressie kan opvolgen.
Dierenarts Melissa Dekimpe en Dierenarts Chris Decoene voeren deze operatie samen uit en volgen de patiënten in samenspraak op.

 

Volg ons op facebook of  instagram