Ons zorgaanbod

Wat we kunnen doen voor uw huisdier.

Anesthesie of verdoving wordt gebruikt voor allerhande operatieve ingrepen.  Hiervoor plaatsen we eerst een katheter in een ader in de voorpoot, waarlangs we de premedicatie en de verdoving toedienen. Daarna wordt indien nodig aangevuld met gasanesthesie (masker). Tijdens de operatie worden de ademhalingsfrequentie en het hartritme gemeten. Voor iedere verdoving wordt bij elk dier rekening gehouden met de algemene toestand.  Bij sommige patiënten steunen we erop, eerst een screening te doen d.m.v. bloed –en/of urineonderzoek. We willen ten allen tijde correct werk leveren.

Wij hechten veel belang aan bloedanalyses om het ziektebeeld van uw huisdier te volgen. Aan het juist interpreteren van de resultaten ging al héél wat studietijd vooraf.  Dankzij ons in-huis labotoestel kunnen wij na 10 minuten resultaat hebben en kunnen we uw dier juist en vlot behandelen. Voor bepaalde bepalingen doen we nog beroep op een extern labo.

Voor een kunstmatige inseminatie kunnen we zelf door middel van een uitstrijkje en microscopie het juiste moment van dekking uitmaken. Het labo kan dit door progesteronbepaling eventueel nog bevestigen.

Bij ons kan je uiteraard ook terecht met uw cavia, hamster, konijntje, duif, fret, kanarie, parkiet, chinchilla,……En waarom ook niet met uw kip als die zich niet lekker voelt. Voor reptielen kiezen wij ervoor u door te sturen naar een dierenarts die zich dagdagelijks bezig houdt met deze dieren en dan ook sterker onderlegd is dan ons op dit vakgebied.

Dr. Decoene volgde aan de Europese school de intensieve opleiding cardiologie.  Dit biedt de mogelijkheid om in eigen praktijk hartpatiënten professioneel te kunnen opvolgen.  Daarvoor zijn een combinatie van RX, echografie met speciale sondes, en het EKG-toestel (zie foto) een sterke meerwaarde.  Daarna gaan we op zoek naar de gepaste medicatie.

Als we dan op een volgende consultatie een dier zien met een betere levenskwaliteit en een eigenaar die glundert omdat hij ziet dat zijn dier minder hoest, makkelijker ademt, meer vitaliteit vertoont, dan denken we: “Hier doen we het voor”.

Hierbij denken we op de eerste plaats aan castratie en sterilisatie, verwijderen van eenvoudige tumoren.  Ook voor meer gespecialiseerde ingrepen kunt u bij ons terecht.  Daarbij horen operaties aan de gewrichten (gescheurde kruisband aan de knie, knieschijfproblemen (patella), heupkopproblemen, ocd (losse stukjes kraakbeen in het gewricht)…).  Oogheelkundige ingrepen (entropion, ectropion, cherry eye, operatieve behandelingen van letsels op het oog…), urogenitale situaties (blaasstenen,…), verwijderen van anaalzakjes,…

Weke delenchirurgie (tumoren en vreemde voorwerpen verwijderen, tot het vast leggen van de maag, bij bepaalde rassen aangewezen).  Na verdoving blijven de dieren in recovery tot hun toestand comfortabel genoeg is om naar huis te gaan. We laten ons constant bijscholen om op de hoogte te blijven van de beste manieren van operatie, verdoving, pijnbestrijding, nazorg.

Huidproblemen zijn zeer uiteenlopend. Vaak ziet u als eigenaar schilfers, puistjes, roodheid…., soms merkt u alleen jeuk, véél jeuk.  De aanpak hiervan is niet altijd eenvoudig. Stap voor stap gaan we op zoek naar de oorzaak (vlooien, schimmels, bacteriën, allergische reacties op iets uit de omgeving of de voeding…).
Hiervoor worden jaarlijks bijkomende opleidingen gevolgd, om ondermeer deskundig microscopische preparaten te kunnen beoordelen.

Stap voor stap gaan we op zoek naar de oorzaak om tot een behandeling te komen, die af en toe levenslang nodig blijkt te zijn.  Indien noodzakelijk, gaan we over tot bloedname en huidtesten. Het vakgebied dermatologie is zeer intensief en vraagt van alle betrokken partijen een enorme inzet.

Iedereen kent dit toestel voor drachtdiagnose. Dit is een pijnloze manier om allerlei organen in de buikholte in beeld te brengen en om eventueel met een naald door de buik gaan benaderen, het aanprikken en een aantal cellen opzuigen. Daarna kunnen we onder de microscoop de soort cellen bekijken, met andere woorden kunnen we zó vlot nagaan of we te maken hebben met een kwaadaardig proces al dan niet.

Een andere specifieke mogelijkheid, is het hart benaderen, en eventueel vocht die het ademen bemoeilijkt, verwijderen.  Daarnaast hebben we de kennis en de technologie in huis om specifieke hartmetingen uit de voeren (ook HCM EN PKD).

Een endoscoop is een toestel dat tot een diagnose kan leiden zonder tot een operatie te moeten komen.  Een plooibare buis met camera gaat via de snoet naar slokdarm, maag, darm, om te zien of we te maken hebben met ontstekingen of tumoren.  Soms moet dit bepaald worden via een microscopisch onderzoek, ook dat kunnen we zelf in de praktijk.  In bepaalde gevallen worden biopten genomen voor histologisch onderzoek in een labo. We kunnen via endoscopie vlot een duidelijke diagnose stellen, die de eigenaar niet langer in het ongewisse houdt.

Meer dan ooit is een huisdier een gezelschapsdier.  En dan vinden wij het ook fantastisch om oudere patiënten te ondersteunen in hun fases van veroudering.  Denken we maar aan artrose, hartfalen, hersenveroudering, oogproblemen, incontinentie,…  Dit kan ter sprake komen tijdens de jaarlijkse vaccinatie.

Vaak worden afspraken gemaakt waarbij we extra tijd voorzien om alles rustig op een rijtje te zetten.  Als eigenaar ben je bang om geconfronteerd te worden met het feit “dat er niets meer aan te doen is”. Echter in de meeste gevallen kunnen we de levenskwaliteit van zowel huisdier als baasje nog een héél eind vooruit helpen.

Indien uw huisdier verdoofd dient te worden kunnen we gebruik maken van verschillende protocols, om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.
In bepaalde omstandigheden kan een antidoot gebruikt worden. Dan geven we een product dat de werking van de verdoving wegneemt.

Bij grotere operaties worden producten toegediend die langzaam door het lichaam worden verwerkt. Bij oudere patiënten wordt een infuus aangelegd, dat ervoor zorgt dat de organen miniaal belast worden. Hierbij hebben we graag de patiënten zelf te kunnen opvolgen. Dan moet u zich geen zorgen maken en zijn wij onmiddellijk in de buurt als er zich complicaties voordoen. Na elke operatie worden de patiënten overgebracht naar onze hospitalisatieruimte, waar ze onder toezicht van de assistentes staan.

Chris vervolmaakt zich voortdurend in de interne geneeskunde: maag- en darmziekten, leveraandoeningen, klachten bij nieren en urinewegen, bloedziekten, hart en luchtwegen, tumoren, hormonale ziekten en aandoeningen van het immuunstelsel.

Aanvullende testen worden bepaald in functie van het grondige klinisch onderzoek en de voorgeschiedenis van het dier. Dit kan inhouden: echografie, bloed- en urineonderzoek, RX (contraststudies), hormonale testen, puncties, microscopie. Het gebeurt dat uw dier kort zal moeten opgenomen worden om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren.

De jarenlange ervaring en de aanwezige apparatuur zorgen voor all-round mogelijkheden. Oorklachten worden het vaakst gezien in dit vakgebied. Dit is niet te onderschatten, want indien we dit niet grondig aanpakken, wordt het een bron van ergernis. De behandeling kan langdurig zijn. Soms volgt chirurgie.

Ogen kunnen aangeboren afwijkingen hebben, zoals te sterke huidplooien, haartjes die in het oog prikken, traankanaaltjes die niet goed functioneren, … Daarnaast is het oog één van de meest gevoelige plekken voor letsels door zowel stompe als scherpe voorwerpen. Hiervoor zijn we in de praktijk voldoende onderlegd, om de chirurgie zelf uit te voeren.  Bij twijfel wordt onmiddellijk doorverwezen naar een oogspecialist.

De jaarlijkse vaccinatie waarvoor u per brief of per mail wordt verwittigd, maakt een belangrijk deel uit van de preventie.  Het is heel belangrijk dat een pup volwaardig wordt gevaccineerd: denk maar aan de gevreesde kattenziekte of de vervelende kennelhoest.  Tijdens deze consultaties onderscheppen we ook vaak vlooien en teken. Graag geven we dan ook advies omtrent ontworming, voeding, tandhygiëne, gedrag en opvoeding. Het vroegtijdig vaststellen van hartproblemen, nierfalen,… zijn zaken die meestal op latere leeftijd aan bod komen.

Röntgenfoto’s zijn een noodzaak bij botproblemen (ook ter hoogte van de tanden).  Ze zijn een belangrijke aanvulling bij de diagnose van maagklachten, hartfalen…..
Ons digitaal toestel en de jarenlange ervaring zorgt voor fijne benadering van de opnames. Dit is zeker nodig voor de opnames voor de Sint-Hubertusvereniging (of andere), meer bepaald voor de controle van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie ( ED).

Onze infrastructuur en planning laten een vlotte en professionele opvang van spoedgevallen toe. Gedurende vakantieperiodes is er altijd een dierenarts aanwezig.
Tijdens het weekend plannen we vanaf zaterdagmiddag, een regeling met een aantal naburige collega’s, hun gegevens zijn te vinden op het antwoordapparaat.
Dringen zich ernstige zorgen op met uw huisdier tijdens de week, dan zullen wij dit in het weekend altijd zelf opvolgen.

Bij het niet onderhouden van de tanden gaat tandplaque en tandsteen zich vastzetten.  Bacteriën tieren welig.  Tandvlees trekt zich terug en tanden komen los te zitten.  De snoet van uw huisdier gaat een vieze geur verspreiden en hij zal tenslotte moeilijker kunnen eten door pijn van tandwortelontstekingen of loskomende tanden.

Uw huisdier zit stil, of voelt zich niet goed in zijn vel, eet minder en u vraagt zich af waarom.  Dit is te voorkomen door het poetsen, gebruik van oral bars, voeding met een speciale structuur, supplementen, … In de praktijk beschikken we over een speciaal “detartratietoestel” om de tanden terug volledig correct te zetten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na het maken van RX-opnames kunnen we komen tot de diagnose. Voor de chirurgische benadering van knieproblemen (patellaluxatie, kruisbandruptuur) kan je op ons beroep doen. TTA Rapid is één van de mogelijke chirurgische behandelingen die wij toepassen bij een gescheurde voorste kruisband. Voor complexe fracturen verwijzen we graag naar een orthopedist. In sommige gevallen kan een gips geplaatst worden.

Een jonge pup krijgt best een geschikte commerciële puppyvoeding. Welke dit is hangt af van het ras, de leeftijd en de individuele gevoeligheid van de pup. Ook de juiste hoeveelheid die moet gegeven worden is individueel verschillend. In onze praktijk kan u diverse voedingen voor pups aankopen. U krijgt er ook steeds het juiste voedingsadvies bij. Naarmate uw huisdier opgroeit dient zijn voeding hieraan aangepast te worden.

Belangrijk is ook hoeveel inspanningen uw hond moet leveren. Is het een sportief dier of leidt het eerder een rustig leven. Heeft het aanleg tot overgewicht? De voedingsbehoeften gaan ook wijzigen na sterilisatie of wanneer uw huisdier wat ouder wordt.

Vraag ons deskundig voedingsadvies. Bij ziekte is de juiste voeding nog meer van belang. Bij nierfalen of suikerziekte kan een aangepaste voeding de levenskwaliteit duidelijk verbeteren. Alleen uw dierenarts kan u hierbij adviseren.

Wij geven je standaard (!) 10% korting op Science Plan. Op VetEssentials en Prescription Diet 5%.
Daarbovenop (!) krijg je met de Hill’s loyalty app 10% korting op elke aankoop.
SAMEN STANDAARD 15 TOT 20 PROCENT KORTING.

Maak gebruik van uw klantenkaart bij aankoop van diervoeding in onze praktijk.

Of men nu professioneel of enkel uit hobby bezig is met het kweken van rasdieren, het advies van een ervaren dierenarts op dit vlak is altijd mooi meegenomen.  We begeleiden kwekers vanaf de planning van een nestje tot aan het spenen van de jongen.  Men kan bij ons terecht voor hulp bij voortplantingsproblemen, voor drachtdiagnose, kunstmatige inseminatie en keizersnede.  Voor kwekers van raskatten bieden we HCM + PKD onderzoek aan en bloedgroepbepaling.  Ook het opsporen van andere hartafwijkingen (SAS, mitralisendocardiose, mitralisstenose …) gebeurt in onze praktijk.

We proberen de meest courante voeding en medicatie in huis te hebben om een vlotte en professionele service te kunnen bieden.